top of page
  • antifanorth

Δεν είμαστε εγκληματίες!, Antifa βαψίματα στα Βόρεια, Φθινόπωρο 2023

Το έχουμε πει από καιρό ότι η εγκληματοποίηση της εργατικής τάξης δεν είναι μια πολιτική που αφορά τον κόσμο των ιδεών. Είναι μια κρατική πολιτική με πολύ συγκεκριμένο επίδικο: να νομιμοποιηθεί το σφυροκόπημα της τάξης μας με την βία των αστυνομικών μηχανισμών. Το πράγμα έχει γίνει κάτι παραπάνω από σαφές αν έχει παρακολουθήσει κανείς τις εξελίξεις στο ζήτημα που έχει κωδικοποιηθεί από τα μήντια ως «συμμορίες ανηλίκων». Κάνα χρόνο τώρα λυτοί και δεμένοι μας πυροβολούν με ειδήσεις για ξυλοδαρμούς, ληστείες και συμπλοκές που αφορούν ανθρώπους νεώτερης ηλικίας. Το καλοκαίρι ειδικά, δεν μπορούσες να ανοίξεις εφημερίδα χωρίς να μαθαίνεις για κάποια συμμορία δωδεκάχρονων που σπέρνει τον τρόμο στην γειτονιά σου.

Ε, δεν ήταν μόνο λόγια. Από την αρχή της χρονιάς οι ανήλικοι οδηγούνται στα τμήματα και παραπέμπονται σε δίκες με ρυθμούς που ξεπερνάνε τους χίλιους ανά μήνα. Κι έπειτα σχεδόν σε κάθε γειτονιά έχει ξεπηδήσει ένα καινούριο φρούτο που το λένε «επιχείρηση χαρτογράφησης». Οι μπάτσοι ξαμολιούνται σε κεντρικά σημεία που μαζεύεται κόσμος, μαζεύουν τους πιτσιρικάδες και τις πιτσιρικούδες που τους φαίνονται ύποπτοι (με εξαιρετικά αμερόληπτα κριτήρια, είμαστε βέβαιοι) και έπειτα φτιάχνουν, λέει, καταλόγους παραβατικής συμπεριφοράς. Έγινε στο Μαρούσι, στην Αγία Παρασκευή, στο Ηράκλειο και στην Νέα Ιωνία, εδώ στα Βόρεια. Αλλά, εντάξει, μπορούμε και να περιγράψουμε αυτό που συμβαίνει πιο απλά. Επίθεση είναι. Το κράτος επιτίθεται στην τάξη μας διότι ανησυχεί ότι οι στερήσεις που μας ετοιμάζει μπορεί να αποτελέσουν αφορμή να γεννηθεί μέσα μας η καχυποψία, γιατί όχι κι η κοινότητα. Έχουμε επιβεβαιώσει άλλωστε τις ανησυχίες του πολλές φορές στο παρελθόν, με τελευταία και καθοριστικότερη την εποχή της καραντίνας όταν ήταν οι δικές μας κοινότητες που αποτέλεσαν μικρές ρωγμές στις απαγορεύσεις.

Το κράτος μας ονομάζει εγκληματίες, λοιπόν, και μας επιτίθεται. Μας επιτίθεται γιατί είμαστε εργατική τάξη. Και γιατί έχουμε χιλιάδες πρόσωπα που καθόλου φιλικά δεν το κοιτάζουν. Αυτό προσπαθήσαμε να πούμε με τα τελευταία μας σπρέι στους τοίχους, αυτό είναι που πρέπει να καταλάβουμε καλά αν θέλουμε να την παλέψουμε τον χειμώνα που έρχεται.





bottom of page